A journey to Jordan: New Year in the desert

Вариант на русском языке ниже.
English version all the way down.

CE? Un Revelion în Iordania: mecca explorării spirituale. Trekking prin canioane și parcuri naționale rupte parcă din enciclopedii geografice, escaladarea celui mai înalt vârf al Iordaniei - Jabal Umm ad Dami (1,854 m), camping sub stelele deșertului în Wadi Rum, înot fără efort în unul din cele mai joase locuri de pe pământ, Marea Roșie, explorarea orașelor antice și alte aventuri spontane.

UNDE? Orientul Mijlociu, Regatul Hașemit al Iordaniei.

CÂND? Din 28 decembrie 2018 până la 8 ianuarie 2019 (include timpul de călătorie dus-întors). Ne întâlnim în Aqaba pe 28 decembrie, dupa de prânz. Plecăm acasă pe 8 ianuarie.

DE CE IORDANIA?
1. O călătorie neașteptată. Ne place să ne aventurăm pe drumuri nebătătorite și, deși Iordania este o destinație bine cunoscută și sigură, puțini ajung să o viziteze. Credem că este cel mai bine să începem Anul Nou într-un loc nou, mai mult de atât, într-un loc cu atât de multă istorie și frumusețe naturală încât fiecare să se poată regăsi.
2. Iordania are peisaje spectaculoase. De la canioanele Danei și Petrei, până la deșerturile din Wadi Rum și litoralul mării moarte, este un rai pentru drumeții!
3. Pentru că va fi Crăciunul. Pentru vechii creștini orientali, coincide cu Botezul. Cine știe? În aceste zile, un cunoscut erou sa cufundat în apele Iordanului... ca să iasă în nemurire. Noi tot dorim să ne udăm picioarele în apele râului sacru și, cine știe, poate că un porumbel va zbura și spre noi.
4. Este absolut autentic. Din Amman și Jerash, până la Petra și Aqaba, aceste locuri au o istorie atât de veche, încât primele mărturii a unor așezări umane de aici datează încă din secolul al XIII-lea î.Hr. Amman, a fost pus pe suprafața lumii cu așa mult timp în urmă încât este prezentat în Biblie (ca Rabath Ammon).
5. Se află în Orientul Mijlociu. Un loc exotic pentru majoritatea dintre noi, de asemenea, vine cu temperaturi foarte plăcute și calde pentru această perioadă a anului.

LA CE SĂ TE AȘTEPȚI?
Un An Nou activ cu multă explorare exterioară și interioară. Trekking pe versanții munților iordanieni, răsăritul lunii și povești sub stelele deșertului. Drumeții și escaladări în vastele canioane și rezervații naturale ale țării. Înot în Marea Roșie și jogging pe plajă dimineața. Plimbări în orașele vechi din Iordania, întâlnind localnici pentru a-i cunoaște, a le cunoaște gastronomia și cafeaua, cultura și modul lor de viață.
Un plus interesant al călătoriei: o ediție specială a jocului "Change the (vinyl) record" - pentru cei cărora le place să se confrunte cu ei înșiși și cu status quo-ul.

CINE?
Călătoria este organizată de echipa Exitpoint.md
Expediționist: Valeriu Istrati
Asistent: Ve Ga
Suport echipament - Магазин LiMon

Numărul de participanți este limitat - ∞.

Călătoria este adresată familiei și prietenilor Exitpoint. Urcarea în munții Iordaniei nu este dificilă din punct de vedere tehnic (traseul este pietonal), mersul prin canioane cu urcușuri și coborâri asistate de frânghie va fi opțional iar echipamentul o să fie furnizat de organizatori și dificultatea de la ușor la mediu, în timp ce restul programului este din categoria aventură ușoară și mai puțin sport.
Copii peste 5 ani pot participa la această călătorie însoțiți de cel puțin un părinte.
Participanții la proiectele și călătoriile anterioare organizate de Exitpoint sunt acceptați în echipă în ordine prioritară ;)

BUGET:
390 de euro
Prețul include: viza de intrare, accesul în peste 40 de locații istorice și parcuri (inclusiv Petra și Wadi Rum), un program de instruire, instructori însoțitori pe tot timpul călătoriei, cazare în hosteluri, apartamente modeste și corturi, transport local (autobuse și mașini închiriate), asigurare medicală, gaz și echipament de gătit în teren, trusă de prim ajutor.

Prețul nu include:
- zbor dus-întors spre Amman (la moment, biletele de avion cu bagaj partajat se ridică la aproximativ 150 de euro din orașe ca București și Iași pe site-urile companiilor aeriene low-cost);
- cheltuielile pentru mâncare (o să luăm ocazional masa în cafenele, restaurante și / sau o să pregătim independent cu produsele procurate local);
- plimbări cu taxiul, dacă o să fie necesar;
- excursii suplimentare cu ghizi locali.

Metoda de plată:
Se achită un avans de 100 euro la înregistrare, apoi plata integrală până la 01 decembrie 2018. Pentru asigura participarea la această călătorie este nevoie de a achita depozitul și de a petrece o convorbire cu organizatorii.

ECHIPAMENT NECESAR:
Haine pentru drumeții, inclusiv termo-lenjerie de corp, impermeabilă (ploaia este posibilă, dar puțin probabilă în regiunile din sudul Ammanului) și un strat relativ călduros (în timpul nopților în deșert, temperaturile se pot apropia de 0°C), încălțăminte potrivită pentru trekking, parazăpezi pentru a proteja încălțămintea de nisip, o eșarfă pentru nisip și praful ridicat de vânt, căciulă, mănuși, șosete pentru trekking, lenjerie de schimb, prosop, rucsac 30-55 litri (în cazul în care călătoriți prin compania aeriană lowcost, luați în considerare mărimea maximă a bagajelor, consultați www.unibaggage.com/shipping/airlines/ryanair-baggage-allowance/), veselă personală, articole de igienă, medicamente personale, cremă pentru protecție solară, ochelari de soare și lanternă frontală. 

Echipament pentru camping: sac de dormit și covor. În scopul optimizării bagajelor, atât din cauza limitărilor la călătoriile cu avionul, cât și pentru a avea rucsacuri mai ușoare, vom organiza chiria unor corturilor ușoare în dependență de numărului de participanți. Dacă aveți alte preferințe, anunțați-ne.

Recomandăm: bețe pentru trekking, termos, încălțăminte pentru jogging și costum de baie.

O parte din echipament poate fi închiriat la Magazinul de echipament www.limon.md

Pentru călătorie aveți nevoie de pașaport.

CUM DE AJUNS:
Cea mai accesibilă și convenabilă modalitate de a ajunge în Iordania sunt zborurile Ryanair, prin orașe ca București.
Odată ce v-ați înregistrat, vă vom ajuta să vă alegeți biletele.

CAZARE:
Vom trăi în hosteluri și apartamente modeste și autentice din principalele orașe și vom face camping în sud și în zona deșertului și pe malul mării.

CONDIȚII METEO:
Iarna în Iordania este, în general, ușoară, cu câteva zile ploioase în partea de nord. Temperaturile oscilează între +4°C și +15°C. Va fi un pic mai rece, uscat și posibil vânt în zona deșertului și mai cald mai aproape de Marea Roșie.

ÎNREGISTRAREA:
Înregistrarea participanților și convorbirile cu organizatorii se fac până la 01 decembrie 2018. Înregistrarea se poate închide mai devreme, în cazul că se adună numărul necesar de participanți.

Vă puteți înregistra vizitând magazinul www.limon.md (bulevardul Ștefan cel Mare, 148) sau online https://goo.gl/forms/7bHL4pYVJWapIPhH3.

Înregistrați-vă și vă vom contacta pentru a stabili o convorbire într-o perioadă de timp convenabilă. După convorbire o să primiți recomandări personale pentru pregătirea de călătorie.

Alte evenimente Exitpoint: www.fb.com/exitpoint.md/events

Mallorca Tramontana Wind: trekking&climbing&ferrata&re-flection
https://www.facebook.com/events/1583016138511417

Be SAFE: Практика пребывания в зимних горах.
https://www.facebook.com/events/732983777085981/

Climbing Camp for beginners Una nueva Aventura
https://www.facebook.com/events/751470195192392/

Darjiling (Un)Limited: trekking&skywatching&samadhi
https://www.facebook.com/events/304192867044879/

Курс обучения юного путешественника-скалолаза Exitpoint Kids
https://www.facebook.com/events/2062607500426473/

Winter Alpine School 2019
https://www.facebook.com/events/423848658019729/

* credit video: arhiva personală, Consiliul de Turism al Iordaniei, www.youtube.com

---------------------РУССКИЙ--------------------

ЧТО? Новый год под волшебным небом Иордании: Mekka Incognita. Сплетем ковер впечатлений и наблюдений из тысячи нитей. Марсианские пейзажи, сногсшибательные каньоны, паломничество на вершину Джабал Умм-ад-Дами, новогодняя ночь посреди алой пустыни Вади-Рам, особая гравитация самой низкой точки суши на планете, магия вод Красного моря и реки Иордан, ветхозаветные руины и, конечно, спонтанные повороты_не_туда.

ГДЕ? Ближний Восток, Иорданское Хашимитское Королевство.

КОГДА? С 28 декабря 2018 года по 8 января 2019 года (включая дорогу туда и обратно). Встречаемся в Акабе 29 декабря во второй половине дня. Возвращаемся домой 8 января.

ПОЧЕМУ ИОРДАНИЯ?
1. Это неожиданно - даже для нас самих, до последнего часа. Нам нравятся нехоженные пути, и Иордания для нас – это точно terra incognita. (Это не мешает ей быть вполне известным и безопасным туристическим направлением. Но мы точно знаем: стоит сделать там шаг в сторону от торной дороги – и всё. Ты в сказке. А где же еще встречать Новый Год?:))
2. Это ошеломительные ландшафты, которые надо видеть своими глазами, осязать своей кожей: каньоны Даны и Петры, пустыни и причудливые скалы Вади-Рама, бесконечно древние города, слившиеся с пейзажем и обрывистые берега Мертвого моря. Ничего похожего нет нигде.
3. Это Рождество. Для древневосточных христиан оно совпадает с Крещением. Помните? Именно в эти дни один тихий герой погрузился в воды Иордана ... чтобы вынырнуть в бессмертие. Мы тоже хотим омыть ноги в водах священной Реки и, кто знает, может быть, и к нам прилетит голубь.
4. Это нетронутая История и абсолютная аутентичность. Джераш, Петра, Акаба процветали еще полторы тысячи лет назад. Город Амман живет на Земле настолько долго, что упоминается в Ветхом Завете (как Рабат Аммон).
5. Это Ближний Восток. Концентрированная экзотика для большинства из нас. И, что приятно и наверное важно, в это время года там достаточно тепло:)

ЧТО НАС ЖДЕТ?
Активный Новый год и множество внешних и внутренних открытий. Пешие переходы по пескам и скалистым горам, Солнце и звезды в бесконечной пустыне. Несложное восхождение и каньонинг с веревками. Визиты в природные заповедники, каждый – достояние UNESCO. Купание в Красном море и утренние пробежки по побережью на высоте минус 400 метров. Дикий кемпинг и ночлеги в аутентичных иорданских домах. Прогулки по старым городам и руинам. Встречи с местными жителями, попытки познать их, их пищу и кофе, их культуру, образ и смысл жизни.
Бонусное дополнение к путешествию: специальное издание CHANGE THE RECORD, «настольной» игры для тех, кто любит бросать вызов себе и своему статус-кво.

КТО?
Поездка организована командой проекта Exitpoint.md
Проводник: Valeriu Istrati
Ассистент: Андрей Хохлов (Ve Ga)
Экипировочная поддержка- Магазин LiMon

Количество участников ограничено - ∞.
Путешествие адресовано семье и друзьям Exitpoint. Восхождение в горах не представляет технической сложности (маршрут треккинговый), каньонинг доступен любому здоровому человеку (с нами будут профи и всё необходимое снаряжение). Сложность похода по горам и каньонам не выше средней (будем уставать, но в меру), вся остальная программа больше похожа на спокойное созерцание и приключения для души, чем на спортивный поход.
Дети в возрасте старше 5 лет могут присоединиться к нам с одним из родителей. Участники предыдущих учебных проектов и путешествий Exitpoint принимаются в семью без собеседования в приоритетном порядке.

БЮДЖЕТ: 390 евро.
В стоимость входит: въездная иорданская виза, посещение 40 исторических мест и природных парков (включая Петру и Вади Рам), подготовительная программа, сопровождение проводников на протяжении всей поездки, размещение в гестхаузах, скромных апартаментах и палатках, местный транспорт (автобусы и прокат автомобилей), страхование от несчастных случаев, оборудование полевой кухни, аптечка первой помощи.

Цена не включает:
- перелет в Амман и обратно (на данный момент билеты туда и обратно с общим багажом оцениваются примерно в 150 евро из таких городов, как Бухарест и Яссы; есть вариант проезда через Израиль);
- расходы на питание (иногда мы будем есть в кафе и ресторанчиках, иногда самостоятельно готовить из продуктов, приобретенные вскладчину на месте);
- поездки такси, если возникнет необходимость;
- дополнительные экскурсии с местными гидами.

ПОРЯДОК ОПЛАТЫ:
Первоначальный взнос в размере 100 евро вносится при регистрации, полная оплата - до 1 декабря 2018 года. Для участия в этой поездке необходимо зарегистрироваться, внести аванс и пообщаться с организаторами лично или через Skype.

НЕОБХОДИМОЕ СНАРЯЖЕНИЕ:
Походная одежда, в том числе термобелье, влаго- и ветрозащитная куртка и брюки (изредка возможны дожди и ветер в горах), теплый слой (в ночи в пустыне температура может приближаться к 0 ° C), качественные походные ботинки, гамаши для защиты обуви от песка, винд или шарф для защиты лица от ветра и пыли, головной убор, перчатки, треккинговые носки, полотенце, 30-55-литровый рюкзак (при перелете lowcost-компаниями учитывайте максимальный размер багажа авиакомпании, проверьте на www.unibaggage.com/shipping/airlines/ryanair-baggage-allowance/), личная походная посуда, средства личной гигиены и ваши любимые медикаменты, солнцезащитные очки, крем, налобный фонарь.
Для кемпинга: спальный мешок (t комфорта 0С) и каремат. В целях оптимизации багажа, из-за ограничений на воздушные перевозки и для облегчения переходов, мы берем минимальное количество палаток. Если у вас есть особые предпочтения (например, не умеете спать в тесноте), сообщите нам об этом заранее.
Рекомендуется: треккинговые палки, термос, одежда для купания и бега, фототехника, пауэрбэнки.
Часть экипировки можно взять напрокат в www.limon.md
Для поездки в Иордан необходим загранпаспорт, не обязательно биометрический.

КАК ДОБРАТЬСЯ?
Самый доступный и удобный способ – прямые рейсы Ryanair из Бухареста. Если вдруг не хватит билетов, есть «обходной путь»: Яссы-Тель-Авив Wizzair'ом, оттуда по суше (это примерно плюс сутки). Как только вы зарегистрируетесь, мы поможем вам выбрать билеты.

ПРОЖИВАНИЕ:
В городах будем ночевать в скромных аутентичных отельчиках и апартаментах. На юге, в пустыне и на берегу моря - в палатках.

ПОГОДНЫЕ УСЛОВИЯ:
Зима в Иордании обычно мягкая, с редкими дождями в северной части. Температуры колеблются от + 4 ° C до + 15 ° C. В пустыне будет ветрено и холодно, ближе к морю, тепло, до +20С.

РЕГИСТРАЦИЯ:
Регистрация участников и собеседования с организаторами проводятся до 1 декабря 2018 года. Регистрация может быть закрыта раньше, если оперативно наберется оптимальное количество участников.
Зарегистрироваться можно очно в магазине Limon.md (пр-т Штефана чел Маре, 148, Кишинев, Молдова) или онлайн https://goo.gl/forms/7bHL4pYVJWapIPhH3.
Зарегистрируйтесь, и мы свяжемся с вами, чтобы договориться об удобном времени встречи. После собеседования вы получите персональные рекомендации по подготовке к поездке.

Другие мероприятия Exitpoint:

Mallorca Tramontana Wind: trekking&climbing&ferrata&re-flection
https://www.facebook.com/events/1583016138511417

Be SAFE: Практика пребывания в зимних горах.
https://www.facebook.com/events/732983777085981/

Climbing Camp for beginners Una nueva Aventura
https://www.facebook.com/events/751470195192392/

Darjiling (Un)Limited: trekking&skywatching&samadhi
https://www.facebook.com/events/304192867044879/

Курс обучения юного путешественника-скалолаза Exitpoint Kids
https://www.facebook.com/events/2062607500426473/

Winter Alpine School 2019
https://www.facebook.com/events/423848658019729/

..а также Монблан, Эльбрус, Молдовяну, многочисленные походы и учебные программы в Молдове и Румынии.

---------------------ENGLISH--------------------
WHAT? A New Year in Jordan: a mecca for spiritual exploration. Trekking through the stunning canyons and national parks, climbing to the highest peak of Jordan - Jabal Umm ad Dami (1,854 m), camping under the dessert stars in Wadi Rum, floating effortlessly at one the lowest points of Earth, in the Red Sea, venturing through cities of ancient history and other spontaneous adventures.

WHERE? Middle East, The Hashemite Kingdom of Jordan.

WHEN? From December 28th, 2018 to January 8th, 2019 (includes round trip travel time). We meet in Aqaba on December 29th, evening. We're leaving home on January 8th.

WHY JORDAN?
1. An unexpected journey. We like to venture on unbeaten paths and although Jordan is a well known and safe destination, only few get to visit it. We think it is best to start the New Year in a New place, even so, in a place of so much history and natural beauty, that one might find himself.
2. Jordan has a spectacular landscape. From the canyons of Dana and Petra, to the desserts of Wadi Rum and the shores of the dead sea, it is a hiking heaven!
3. Because it will be Christmas. For the ancient Eastern Christians, it coincides with the Baptizing. Remember? It is in these days, one famous hero plunged into the waters of the Jordan... to emerge into immortality. We also want to dip our feet in the waters of the sacred river and, who knows, maybe a dove will fly to us.
4. Absolutely authentic. From Amman and Jerash, to Petra and Aqaba, these places have been are so old, they witnessed human settlement as early as the 13th century BC. Amman, was established on the surface of our world so long ago that it features in the Bible (as Rabath Ammon).
5. It is in the Middle East. An exotic place for most of us, it also comes with very pleasant, warm temperatures for this time of the year.

WHAT TO EXPECT?
An active New Year with plenty of outer and inner exploration. Trekking on the slopes of the Jordanian mountains, watching the moonrise and falling asleep under the desert stars. Hiking and rope climbing in the vast canyons and Natural Reservations of the country. Swimming in the Red Sea and jogging on the beach in the morning. Strolling in the old cities of Jordan, meeting locals to get to know them, their food and coffee, their culture, their way of life.
An interesting addition to the trip: a special edition of "Change the (vinyl) record" game - for those who like to challenge themselves and status quo.

WHO?
The trip is organized by the Exitpoint.md project team
Pathfinder: Valeriu Istrati 
Assistant: Ve Ga
Equipment support - Магазин LiMon

The number of participants is limited- ∞.

The trip is addressed to Exitpoint's family and friends. The climbing in the Jordan mountains is not technically difficult (the route is pedestrian), the canyoning with the rope assisted climbs and descents, will be presented as optional, the equipment provided by the organizers and difficulty from easy to medium, while the rest of the program is soft adventure exploration rather than professionally sportive. 
Children over 5 years old can participate in this trip with at least one parent.
Participants of previous projects and trips organized by Exitpoint are accepted on the trip in priority order ;)

BUDGET:
390 euro
The price includes: the entry visa, granting entry in over 40 historical sites and parks (including Petra and Wadi Rum), a training program, accompanying instructors throughout the trip, accommodation in hostels, modest apartments and tents, local transport (buses and rental cars), medical insurance, gas and field cooking equipment, first aid kit.

The price does not include:
- roundtrip flight to Amman (at the moment, round-trip tickets with shared luggage are priced at around 150 euros from cities like Bucharest and Iasi on low-cost airlines websites);
- food expenses (we will occasionally eat meals in cafes, restaurants and / or prepare independently with locally purchased products);
- taxi rides, if necessary;
- additional tours with local guides.

Payment method:
An down payment of 100 euros is paid upon registration, the full payment is expected until December 1, 2018. In order to participate in this trip it is necessary to pay the deposit and to have a talk with the organizers in person or via Skype.

EQUIPMENT NECESSARY:
Hiking clothes, including thermal underwear, waterproof vest (rain is possible yet unlikely in the regions south of Amman) and a relatively warm layer (during the nights in the desert the temperatures can get close to 0°C), qualitative trekking boots, gaiters to protect footwear from sand, a scarf for the wind-borne sand and dust, a cap, gloves, trekking socks, towel, 30-55 liter backpack (if traveling via lowcost airline, take into consideration the airline carry-on luggage max size, check on www.unibaggage.com/shipping/airlines/ryanair-baggage-allowance/), personal hiking cutlery, hygiene and personal care products, sunscreen, sunglasses, headlamp. 

Camping gear: sleeping bag and mat. For the purpose of optimizing the luggage, both because of air travel limitations and for lighter backpacking, we’ll organize the rent of lightweight tents to fit the number of the participants. If you have other preferences, let us know.

We recommend: trekking sticks, thermos, jogging and swimming wear.

Some equipment can be rented at www.limon.md

For travel you need a passport.

GETTING THERE:
The most accessible and convenient way at the moment to get to Jordan are Ryanair flights, via cities like Bucharest.
Once you've registered, we will help you choose your tickets.

ACCOMMODATION:
We will live in modest and authentic hotels and apartments in the main cities and will do wild camping in the south and in the desert area and seashore.

WEATHER CONDITIONS:
Winter in Jordan is generally mild with a few rainy days in the northern part. Temperatures are oscillating between +4°C to +15°C. It will be a bit colder, dry and possibly windy in the desert area and warmer closer to the Red Sea. 

REGISTER:
Registration of participants and conversations with organizers is done until December 1, 2018. Registration can be closed sooner if the required number of participants is collected.

You can register by visiting the www.Limon.md store (Stefan cel Mare Boulevard, 148, Chisinau, Moldova) or online https://goo.gl/forms/7bHL4pYVJWapIPhH3

Sign up and we'll contact you to set up a call within a convenient time. After the conversation you will receive personal recommendations for travel preparation.

Other Exitpoint events: www.fb.com/exitpoint.md/events

Mallorca Tramontana Wind: trekking&climbing&ferrata&re-flection
https://www.facebook.com/events/1583016138511417

Be SAFE: Практика пребывания в зимних горах.
https://www.facebook.com/events/732983777085981/

Climbing Camp for beginners Una nueva Aventura
https://www.facebook.com/events/751470195192392/

Darjiling (Un)Limited: trekking&skywatching&samadhi
https://www.facebook.com/events/304192867044879/

Курс обучения юного путешественника-скалолаза Exitpoint Kids
https://www.facebook.com/events/2062607500426473/

Winter Alpine School 2019
https://www.facebook.com/events/423848658019729/

* video credit: personal archive, The Jordan Tourism Board, www.youtube.com

Проводники: